Saturday, February 21, 2009

-Pengembaraan ke Kl-

5.38am (22 feb 09)


Post kali ini ak nk cte psl pengembaraan ak dn rkn2 ku yg pnuh dgn cabaran dan dugaan. Cte die nk blk kl je. nk blk cuti nye psl.kalo x slp cuti deepavali mase nih.

Destinasi : Dr Segamat ke koala lumpur.
Tarikh : x dpt dkenal pasti
Masa : kira2 kul 9pm smpi 9am camtuh.
Part : belaku last sem(part 5)
warga pengembara : 1.aku(laici hensem lg kacak begaya) 2.tori
3.bucau 4.bangau
5.cabi 6.bawing
tiket : x bli lg

cte die cani, mcm ak cte td kat ats, ktorg nk blk kl. spe x nk blk ye x. cuti lak tuh.ktorg malas nk bli tiket, jdk tu ktorag maen redah aje la. kalo ade tkt dpt le blk, kalo xde, nganga la jwbnye. mse ni bangau je ader tkt yg len, me dpn x dketahui.haha.

pade pkl 9 camtu ktorg da kumpul da. cte die nk tgu kdtgn sang buteng yg khabrnye akn dtg ke uitm utk mengambil kami si pngembara. sang buteng sgt la baek kerna sgp memberi komitmen 100% pd hr tersebut. thnks to beliau.

slps kdtgn sang buteng, kami pun bergegas ke stesen ketapi sgamat yg terletak 11km jauhnye dr uitm kami. ak pulak rase sgt truja gile babi nk naek tren tsebut pd mlm tu sbb tu la tren petama yg bkl aku naik tuk blk kl selama ak duk kat bumi sgamat tu. selama ni ak nek cepat ekspres yg x brape cepat tu dan transnasional yg super annoying sbb sgh kat tmpin pastu isi myk bas die smpi ratus ringgit dan tuka tyr, servis karburetor, dan check myk itam. haha. paler otak dier.

bler smpi kat stesen tu ktorg trus tnye kat kaunter psl tket. Malangnye nsb tdk mnyebelahi kami. tkt abis. Tapi x mengapa. Kami yg tabah dan cekal ni tdk mdh pth smangat. kami ader plan laen(walaupun x pnh wujud) ktorg becadang nk nek ketapi secara hrm. nk blk kl nye psl.

kul 2 pg adlh mse yg dtgu2. Kami pun tgu la ketapi tsebut. mlgnye nsb x mnyebelahi kmi lg sbb train delay. pundek aym btol. kul 3 cam tu kot br train smpi. nsb kami baek sbb xde org jaga.

kami pun naek. Stage 1 complete.

Stage 2 pula adlh cara utk menghilangkan dr di dlm ketapi tsebut. pd mulanya kmi nk amik je sit2 yg ksg kat train tu. tp rse x slamat plak. tkt kantoi. kami pun sepakat lepak kat cafe die. kononnye lepak kat cafe x kn disyaki.
mse otw g cafe ader pulak satu cabrn bsr, sbb ader satu guard btol2 menghala kat aku. dah la ak plg dpn. siot btol.nk patah blk dier da nmpk ktorg da. ak pun redah je smbl bwat muka kacak dan cool mcm xde paper blaku. time bselisih tu yg suspen tu. dier tanye ak mne tkt. sebaik ak pki earpone. ak bwat bodo je. bwat mcm xdengar la kononnye. padahal dier dpn ak je.

ak pun bwat bodo smbl trus mara ke dpn nk bkk pintu tandas kat situ,sbb tnd plg dkt(nk slamat dr la konon) tp kunci pulak. ak pun try la bkk pintu antara gerabak tu. x dpt jugak. maklumla first time nek ketapi la katakan. sebaik ader tori. dier tld bukakkan. guard tu plak tnye membe2 ak kat blakg. dorg kte tkt kat depan, kat aku lah. pebende ntah dorg ckp. janji ak da slamat. akhirnye ktorg slamat smpi kat cafe.ktorg pun lepak la situ.





lama gak la lepak situ. igt dpt betahan smpi kl. rupenye kusangkakan pns hingga ke petang, rupernye ribut taufan di tengah hari. adoi. guard tu dtg blk la weh.. pe lagi. die tnye la blk mne tkt ktorg yg khbrnye kat dpn td tu. ahhaa. time ni mmg kantol btol2. x dpt nk cover lg. bucau ngan cabi da terkorek2 dompet dorg, smpi slip muet pn nk kuar bg kat guard tu.. haha.

lps ktorg kantoi tu, ader sorg ahli pngembara tu cuak gle thp popia bsh trus la lari pastu nyorok kat tnds. haha. cool gle. guard tu plak srh ktorg trn kat tampin. ktorg xde pilihan. tampin pun tampin lah. tp ade sati prob je lg, nk crk mmbe ktorg
yg nyorok kat tnds tu. adoi. coverage plak xde. merata gak la cari. sebaik jumpe. kalo x pdn muke ko.haha.

ketapi pun smpi kat tmpin. ktorg amik la brg2 ktorg patu trn. sd gle. ktorg trs g kaunter tampin. sebaik ader train nk g kl. tkt pun ader. ckp la utk kami 5 org. yg x bestnye plak, kne la tgu lagi. lp tgu, tgu lagi. adoiii. smpi azan sbh korg tau x. sebaik musafir.


45 mnt camtuh, train pun smpi. ktorg pn naik la. x byk ckp, kotrg crk sit ktorg pastu tdo. letih gle weh. kul 7 pagi camtuh, ak tejaga. tori ngan bawing ade. cabi pn ader. bucau je xde. hlg mne ntah. rupernye2 die g mrayap kat ketapi tuh smbl snap pic. aku pun join la kejap. dpt la sketul dua gamba. haha.


kul 8 camtu akhirnye smpi la kl. pastu ktorg mkn jap kat fud court dier. pastu ktorg pun blk.
yg pasti.



this experience i will never forget it. very precious to me. fun fun. haha.


-Base on True Story-

Moral : Blilah tkt awl2.


5.08am(26 feb 09)

8 comments:

Herry Iskandar said...

mmg advanture ci perjalanan ko...
same cm aku dlu..
gatal sgt lmbt bli tiket...
ni lah akibatnya...

afiq. said...

kah3..
kantoi jugak ko ye??
aku ingtkn lepas..

PHIRDOTE said...

hahahhaaaa~
siol la mase ni..ni sume sala tori.yakin bebanor tiket de jual, pastu buat bising dlm kaunter tiket, hambik ko kene ceramah ngan penjual tiket cam cibai suh beli tiket awal2 len kali..hahaha
penat la do time tu..tp apa2 pn 'FUNCTION BEB'lol.

rahmat said...

haha.
padok : ye r tu..
tp ak ttp tanak bli tkt
awl.

afiq : x lps dow. terbarai d tgh jln.haha

phirdote : btol2 sumer slh tori.

neeya qurnia said...

hahahah..
kan da kantoi..
cian korg...
so bli tiket awl2 k?
adventure yg menyeronokkan aku rase..
hahahah..
terhibur aku beb.

VanillaFudge said...

aku bace macam khusyuk gile tau..
macam nak gy London je journey ko..
aneway..interesting one.. =)

aryan said...
This comment has been removed by the author.
farra j said...

laici..
kami pnah rase nek train yg same...
x smpat cr tket gak...
tp dpt naek ngan slmtnye tnpe ape2 gangguan tok bya tket...
kitowg dpt dok kt cafe smpai kl sntral..
huahua...
free of charge ke kl...