Saturday, March 7, 2009

-Cepat Ekspress yang Super Annoying!!-

4.44pm(7 March 09)

hey. bertemu lagi kte dlm blog **terbang-terbang**
kali ni ak nk cte psl perjalnan pejalanan blk ke kl menggunakan pengangkutan awam yg bernama bas ekspress.

Detail adlh sperti brikut ye:

Medium pengangkutan : Bas Cepat Ekspress
tarikh: 6 March 09(jumaat)
Masa : kira2 kul 3.30pm
Teman: Beg sandang kaler coklat, sweater ijau, ngan mp3 merah itam. hehe
tiket: xde

Perjalanan bermula pabila cendol antar ak kat teminal sgamat. dia pun otw nk blk kl gak snanyer. tp ngan awek die lah. Sesampai nye ak kat teminal, ak tejumpa farhana yg ayu berbju krg sdg tgu bas nye utk ke Jb. ak pun borak2 ngan die jap. pastu ak tenampak kelibat bas cepat. aku pun pegi la tgk. driver die lak xde. adehh. ak pun naik tgkt ats teminal nk bli paper. maklumla tkut bsn. lone ranger la katakan.

lps aku trun ak pun tgk bas td,pakcik tu ade la. reski aku nih. pakcik tu mmg kalo psl org nk naik scr hrm nih mmg die yg in charge. aku pun tnye la.

rahmat hensem: pakcik, bas ade ksg lagi x?
pakcik tua: ade2 tp blkg skali la. boley?
rahmat hensem: boley cik,brape harga?
pakcik tua: 17 hengget.
rahmat hensem: mhl nor, 15 x leh cik.
pakci tua: boleh la tu.

aku pn hulur 15 hengget ak pastu cpt2 g amik beg ak yg aku tglkan kat sbelah farhana td. selepas mgucapkan slmt tgl kat farhana, ak pun mula la melangakah naik ke bas tesebut. dan bermulalah ksh pngembaraan ku.

nsb ak mmg baik sbb kdg2 sit kat blkg skali tu xde kusyen, ader plywood jer. sebaik la der. terjamin la kselamatan punggungku, mula2 mmg la best, truja smua. sbb sit blkg ak sorg yg punye kan. ikot suke ko la nk brg ke brenang ke cangkong ke. janji ko x kacau org.

mula2 mmg da cantek dah. ak da start psg mp3 sumer,da bkk paper. last2 ade plak satu makcik ni. bwk ank2 dier plak. 3 org lak tu. potong stim btol la. hbs sempit blkg tu. hadoii. lps 5 mnt camtu, bas pun begerak.

ak pun mls nk pkr paper da. trus la bwat hal sendri iaitu bc paper smbl dgr mp3. smpi la ak tetido. ak tido agak lama gak la. x tau la knp. nk kate slesa x pun. dgn ank2 lipas yg ntah dr mne ntah. ade je teselit2. slekeh gak la bas cepat nih. ak x ksh sgt pun. janji smpi.

pehentian petama adlh d tangkak. kat situ die akn amik org lagi. slalunye dak2 matrix. dpt la ak cuci mate jap. igt kan best la. last2 driver tu pgl ak. yang bwat ak hangin nye die pgl ak pastu die bwat bodo je pegi kat kaunter die. paler hotak die. tgl la aku yg tpinga2 yg x tau nk ikot dia ke x. bodo nye driver. ak pun blk la kat bas tu pastu duk kat sit dpn. dpn skali tu. hadoiii. segan la pulak. siol la.
sumer plan ak nk duk kusyen empuk kat blkang tu da punah. sumer slh mak cik tu ngan ank2 die. ak x kirer. slh dier gak.. grrr!!

lps stengah jam br la pak cik driver yg lembap mcm ank kura2 tu smpi. pnt ak tgu. da la jual maruah kat sit depan tu. haish.. smpi sempat ak beli air kelapa laut pastu habis pastu dahaga blk. sebaik ak mls nk bli lagi. kalo x kaya pakcik tu weh. 

pastu bas pun gerak, tp agak lembap la. pakcik ni byk maen la. main push tu talk. bajet walkie talkie la. ko igt ko blakon gerak khas ke ha? norman hakim dlu pun x kmarok men bende tu ko tau x. haha

nk best kan lagik trip ak ni kan, pak cik ni boley bantai brenti kat R & R sremban ke ape ntah. time ni pulak la dier nk kencing la, buasir la, sembelit la. adoi.. penat ak lynkan dier.  dah la mp3 ak hbs btry, gle bosan la dow. lme gak la pakcik tu buang hajat dier. da nk hitam da ak dbuatnye. nk tau knape? sbb tmpt yg aku duk tu disinari cahaya matahari ko tau x.. da mcm org gle da ak tgu die aritu. 

akhirnye pakcik bajet ade walkie talkie tu pun smpi. ktorg pun truskan la pjalanan blk. haaa. kat sini ade satu cte klaka. sblom smpi serdang kan. ader la dak matrix sorg nih, ader ke patut dier ckp kat ak die nk trun serdang. igt ak ni org cepat ekspress ke? btuah btol. x tau ar die kne kan aku ke ape. tp siol la. tau ar ak da hitam skit kne matahari td. adoii. sedih* sedih*

dlm 30 jam camtu, ktorg pun smpi la pudu. x brape nk smpi la. jln jam. so,ak trun kat dpn skit.
pastu ak lpk mapley jap pekena milo ais ngan roti kosong. tbaeeekkk beb.
pastu ble da kyg ak pn blk nek lrt. tu pun kne tgu gak. pastu smpi kat cempaka pun kne tgu gak. keje ak mngu je aritu.
hadoiii..

p/s: charge la mp3 anda smpi pnoh. sbb arituh ak x cas smpi pnoh. nyesal!!

4.57am(12 march 09)



8 comments:

farra j said...

huhu..
pnnah mengalami juge...
tp nsb menyebelahi kami...
ade sit kt tgah..
selese sepjg pejlanan..
=)

akizaki said...

hahahaha...
muke konduktor bas yg boroi...

Dzul said...

kumpul duit beli kancil..!~

rahmat said...

farra: da xde reski.. huhu
akizaki: konduktor tu bkn je boroi malah ia juga boroi
dzul:byk duit ko.. derma la sket weh.

Herry Iskandar said...

fuh..
letih aku bce kisah perjalanan ko ni ci..
tp kira ok la ko x dok skali ngn bangla kt belakang tu..

rahmat said...

haha..
ye r tu dok..
ak x dpt nk snap pic time nih..
hp cmera x de la..
adoiii

syasya said...

makcik itu dan
anak-anaknya tidak bersalah...
jangan salahkan mereka....

moral of the story
beli la tiket bas
anda terlebih dahulu...

rahmat said...

tanak...
nak slhkan macik tu jgkk..
warghh..